Komunikat organizacji związkowych.

W dniu 10.09.2014 r. odbyła się kolejna tura negocjacji pomiędzy Pracodawcą, a Zakładowymi Organizacjami Związkowymi działającymi w PGNiG SA. W trakcie rozmów Pracodawca zaprezentował sytuację ekonomiczno-finansową firmy oraz wskazał na czekające firmę wyzwania związane z:

• kontraktem jamalskim,
  • kontraktem katarskim,
  • obligiem giełdowym  (gazowym),
  • wprowadzeniem ustawy opodatkowania od wydobycia węglowodorów,

które mogą przynieść negatywne skutki dla kondycji firmy.

Strona Związkowa podtrzymała swoje żądania zgłoszone w sporze zbiorowym. Pracodawca poprosił o odroczenie rokowań o kolejny miesiąc, by móc w tym czasie powołać eksperta, który pomoże Zarządowi Spółki w ostatecznej analizie możliwości realizacji naszych żądań. Wykazując dobrą wolę, ale uwzględniając fakt, że spór zbiorowy nie rozpoczął się wczoraj Strona Związkowa zaproponowała datę 24 września 2014 r. uznając, że okres dwóch tygodni jest wystarczający do przeprowadzenia takiej analizy. Na tym negocjacje w tym dniu zakończono.  Ponadto Strona Związkowa otrzymała odpowiedź od Pracodawcy  na list jaki został złożony na ręce Prezesa Zarządu PGNiG SA. Na dzień dzisiejszy nie podejmujemy się komentowania odpowiedzi, którą w imieniu Prezesa udzielił Dyrektor Departamentu Zarządzania Bezpieczeństwem Pracy, HSE i Standardów Jakości Pan Tadeusz Zając uznając, że pracownicy firmy sami wyciągną z tej lektury  własne wnioski czytając zarówno nasz list, jak i odpowiedź Pracodawcy. Oczekujemy, że kolejna tura rokowań wyznaczona na 24.09.2014 r. przyniesie pozytywny skutek, o czym niezwłocznie poinformujmy załogę.