Poparcie NSZZ Solidarność Region Podkarpacie w Krośnie dla protestu górników.

Region Podkarpacie NSZZ "Solidarność" w Krośnie popiera górników i ich rodziny walczące o miejsca pracy oraz działania górniczych związków zawodowych reprezentowanych prze Międzyzakładowy Komitet Protestacyjno-Strajkowy regionu Ślasko-Dąbrowskiego.

Restrukturyzacja poprzez likwidację miejsc pracy to kolejny "chory" pomysł rządu Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego, który nie potrafi zaproponować Polakom nic innego i tym samym prowadzi do zaostrzenia protestów na Śląsku i całym kraju. Likwidacja kopalń skutkuje upadkiem wielu firm pracujących na rzecz górnictwa, co z kolei powoduje wzrost poziomu bezrobocia i pogłębienia rozwarstwienia społecznego. Ponadto tolerowanie importu na ogromną skalę węgla gorszej jakości, przy dużych zasobach tego paliwa w Polsce, jest działaniem nam szkodę Śląska i ludzi tam żyjących, a także całego kraju.

Na takie działania rządu nie może być zgody naszego Związku, dlatego w pełni solidaryzujemy się z protestującymi.